ווסיקי - המדריך המלא למתחילים


06 Apr
06Apr

רוצה להתחיל לשתות וויסקי? מבולבלים ממגון הסוגים, המונחים והמחירים הקיימים בשוק? 

מטרתו של מדריך זה הוא לתת מושג בסיסי בנושא וויסקי – מהו וויסקי, כיצד נעשה ולאילו קבוצות ניתן לחלקו. 


נתחיל בעבודה קצרה: כאשר מתסיסים אלכוהול ניתן להגיע לרמה של עד 15% אלכוהול (בערך). משקאות שעוברים תסיסה ללא זיקוק יהיו תמיד בעלי אחוז אלכוהול נמוך דוגמאות קלאסיות לכך הן בירה ויין.

הוויסקי לעומת זאת, הוא תזקיק דגנים מיושן, כלומר אלכוהול אשר הותסס מדגנים, זוקק על מנת להגיע לאחוז אלבכוהול גבוה ויושן בחביות עץ מספר שנים.

למעשה, כל אחד יכול לייצר וויסקי עם זאת,  ישנן 4 מדינות אשר הסדירו את הוויסקי בחוק –והן: סקוטלנד, אירלנד, ארה"ב וקנדה –ואלו הן המדינות אשר מייצרות וויסקי איכותי ששווה לשתות ולנסות. לאחרונה ישנה גם פריחה של וויסקי יפני.

כאמור, היות וייצור הוויסקי מוסדר בחוק, ישנן בכל אחת מארבע המדינות שלהלן הגדרות נוקשות לייצור וויסקי, והקפדה מוחלטת עליהן.

גילו של וויסקי נקבע על פי מספר השנים בהן בילה בחבית בטרם בוקבק. וויסקי בן 12 שכב בחביות עץ במשך 12 שנים בטרם בוקבק. פרק הזמן בו הוא נמצא בבקבוק אינו משנה את גילו או את איכותו, אלא אם כן כמובן הבקבוק אינו אטום ואז הוויסקי יכול לההרס.

על מנת שמשקה יוכל להיקרא וויסקי אירי, עליו להיות עשוי משעורה וחיטה אשר גדלו באירלנד. גם תהליכי התסיסה, הזיקוק והיישון צריכים להעשות בגבולות אירלנד. 

כמו כן, על הוויסקי לעבור יישון של שנתיים לפחות. הוויסקי האירי הפשוט עשוי מחציתו מחיטה אשר עברה את התהליכים הנ"ל, וחציו שעורה מונבטת (מאלט).

ישנם מותגי וויסקי אירי ממאלט בלבד ("סינגל מאלט"), כמו כן האירים ידועים בכך שהם מרבים ליישן וויסקי בחביות עץ אשר יושן בהם לפני כן משקה אחר : וויסקי מסוג אחר (לרוב בורבון) או יינות מחוזקים –שרי/מדרה. תהליך אשר נותן לוויסקי טעמים נוספים. הוויסקי האירי הפשוט הוא לרוב תערובת של וויסקי בן 5-6-7 שנים. על תוית של בקבוק וויסקי אירי ברמות הנמוכות לרוב לא יהיה מצויין שנות היישון, אלא רק מרמה של 10 שנים ומעלה.

ווסקי אירי לרוב עובר זיקוק שלוש פעמים (עובדה זו אף נכתבת על הבקבוקים) בניגוד לשאר סוגי הוויסקי אשר עוברים לרוב זיקוק פעמיים בלבד. התוצאה –היא טעם מעט יותר יבש. מותגי וויסקי אירי מובילים הן: – ג'יימסון, בושמילס, טלמור דיו ופאדי. הוויסקי האירי הינו בחירה מצויינת למתחילים, בייחוד הסדרות הנמוכות של ג'יימסון ובושמילס אשר נותנים את יחס התמורה הטוב ביותר בעולם הוויסקי.

הקריטריונים לסקוטש (כינויו של וויסיק סקוטי) זהים לאילו של האירי (רק שהתהליך מתרחש בסקוטלנד). ישנם שני סוגים של סקוטש: בלנדד (מעורבב) וסינגל מאלט (סוג אחד של שעורה). גיל הוויסקי (המצויין כמעט תמיד על הבקבוק ) נקבע לפי כמה זמן שהה הוויסקי בחבית. הסינגל מאלט הינו וויסקי אשר מזוקק, מיושן ומבוקבק ללא ערבוב. ההבדל המהותי בינו לבין וויסקי האירי מסוג סינגל מאלט הוא השוני בתהליך עצירת ההנבטה של השעורה, אשר נותן לוויסקי הסקוטי טעם מעושן (פיט). טעם זה יכול להיות עדין עד בלתי מורגש (כמו בגלנפידיך בן 15 שנה) ולנוע עד לכך שבעת השתיה תהיה משוכנע שאכלת פסטרמה (כמו בוומור, טליסקר, בונהייבן ושאר הסינגלים מהאיים איילה וסקיי).

הסקוטש בלנדד הינו ערבוב של מספר סוגים של סינגל מאלטים כדי ליצור טעם מיוחד, והוספת כמות של וויסקי מחיטה אשר עבר יישון בכדי להגדיל את הכמות של הוויסקי. גיל הוויסקי, שלרוב לא יהיה מצויין על הבקבוק, נקבע לפי גילו של הוויסקי הצעיר ביותר שקיים בתערובת.

כמו באירלנד, כל מזקקה מוציאה סדרות שונות לפי גילאים – גלנפידיך יוצא בגילאי 12, 15, 18, 25, 30 ואף יצאה הוצאה מיוחדת של גלנפידיך בן 64 שנה (מחיר בקבוק היה 10,000 פאונד, בהוצאה הראשונית). המזקקות המייצרות סינגל מאלט מוציאות סינגל מאלט בלבד, אך המזקקות המוציאות בלנדד לרוב מוציאות גם סינגלים – בלנטיינס מוציאה, מעבר לוויסקי הבסיסי בן ה-8 גם בלנדד בן 12, סינגל מאלט בן 12 ועד לבלנדד בן 30.

נישת סקוטש נוספת הינה הפיור מאלט. זהו למעשה בלנדד אך ללא החיטה – כלומר ערבוב בין מספר סינגל מאלטים.

וויסקי אמריקאי, או בשמו הכללי בורבון, עשוי לפי חוק מלפחות 51% תירס, מייוצר מההתחלה ועד הסוף בארה"ב ומיושן לפחות 3 שנים.

מותגי בורבון לדוגמא: פור רוזס, טן היי, ווילד טרקי (50.5% אלכוהול!).

ישנם שני תת סוגי בורבון בעלי הגדרות נוקשות יותר –ריי (באנגלית שיפון) עשוי תירס ושיפון בלבד.

הטנסי וויסקי הוא בורבון מטנסי, אשר עובר סינון בפחם פעיל (בדומה לוודקה) לכן טעמו סביר. המותגים הידועים ביותר – ג'ק דניאלס וג'נטלמן ג'ק.

הוויסקי הקנדי עשוי 7/8 תירס, לכן טעמו עוד יותר מתוק מהבורבון.

מותגים ידועים: קנדיאן קלאב, קראון רויאל, סיגרמס.

וויסקי שותים בטמפרטורת החדר.

צורות הגשה: נקי, עם קרח, עם מעט מים, עם קולה או כחלק ממגוון אדיר של קוקטיילים.


לי לה לו משקאות - הינה חנות אלכוהול, הפועלת כבר יותר מ-25 שנה במרכז העיר פתח תקווה. ההבנה העמוקה שלנו באלכוהול מאפשרת לנו לסייע לך לבחור את האלכוהול המתאים והטוב ביותר עבורך. משלוחים חינם באזור פתח תקווה. 

טלפון ראשי: 050-6762681 מייל: lilalodrinks@gmail.com  

שעות פעילות: 

ימים א' עד ה' 8:30 - 23:00 שבתות וערבי חג כחצי שנה לפני כנסית/יצאת השבת/חג.